Zie je door de bomen het bos niet meer?

Hormonen in balans

Tijdens bepaalde fasen in het leven van vrouwen spelen hormonen een belangrijkere rol dan normaal. Als je zwanger bent of wilt worden bijvoorbeeld, maar ook tijdens de overgang. Voeding speelt een belangrijke rol in al deze fasen, om de hormonen te beïnvloeden en in balans te brengen.

Heb jij een zwangerschapswens?

Wist je dat het ‘moederen’ al begint voor de zwangerschap? Wil jij de kans op een gezonde zwangerschap vergroten? Weet dan dat voeding van zowel de vrouw als de man daarin een hele grote rol speelt. Neem vooral contact met me op als jullie daar meer over willen weten. Ik help graag.

Insuline resistentie is vaak een van de oorzaken!

Heb je last van hongeraanvallen tussen de maaltijden in? Lovehandles? Gewichtstoename bij een normaal eetpatroon? Wisselende bloedsuikerspiegels - hypers en hypo’s – en energiedips gedurende de dag? Dan is de kans groot dat je last hebt van insuline resistentie. Je lichaam is ongevoelig geworden voor het hormoon insuline. Een voedingsadvies wat ervoor zorgt dat je hormonen weer in balans komen is dan echt aan te raden!

Endometriose

Vermoeidheid, hevige buikpijn tijdens de menstruatie en moeilijk zwanger worden zijn symptomen die bij endometriose horen. Op het gebied van voeding is er een endometriosedieet. Met dit dieet wordt de balans tussen de hormonen verbeterd.

Herken jij in een van bovenstaande en heb je vragen? Maak dan een afspraak of neem contact met me op. Ik help je graag opweg.

PCOS

Vrouwen die lijden aan PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom) hebben vaak veel klachten. Een gezond gewicht, maar ook een goed dieet kunnen die vaak verlichten.

PCOS of Polycysteus Ovarium Syndroom is een verzameling van symptomen, waarvan je er minstens twee moet hebben om de diagnose PCOS te krijgen:

  • Weinig of geen menstruaties
  • Overmatige aanmaak van mannelijk hormoon. Dit uit zich in acné, overbeharing op je lichaam en gezicht en haarverlies op je hoofd. In het bloed kunnen te hoge mannelijke hormoonwaardes gemeten worden.
  • Een bijzonder aspect aan de eierstokken; ze hebben heel veel kleine follikels die aan de rand ervan zichtbaar zijn. Bij een echo zijn deze te zien. Voor de vaststelling van PCOS moeten het er meer dan tien zijn.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Acné ofwel last van puistjes
  • Problemen met overbeharing
  • Kaal worden
  • Uitblijvende menstruaties
  • Overvloedige menstruaties
  • Problemen met zwanger worden

Wat zijn de oorzaken van PCOS?

De veronderstelde oorzaken van PCOS zijn aanleg en erfelijke factoren, maar de allerbelangrijkste oorzaken zijn insulineresistentie en overgewicht. Insulineresistentie betekent dat je lichaamscellen niet goed meer reageren op insuline.

Voeding en PCOS

Graag help ik je bij het vinden van een gezond voedingspatroon. Zoals eerder genoemd, speelt het eten van koolhydraten een belangrijke rol bij (de symptomen van) PCOS. In overleg kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een koolhydraatbeperkt dieet.

PMS

Premenstrueel syndroom (PMS) wordt gekarakteriseerd door psychische en lichamelijke klachten, die opspelen in de derde week van de menstruatiecyclus. Veelvoorkomende klachten zijn prikkelbaarheid, pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel en depressieve klachten. Deze klachten kunnen zo hevig zijn, dat ze een negatieve invloed hebben op het leven van de vrouw. De precieze oorzaak van PMS is onbekend, maar het lijkt erop dat vrouwen met PMS extra gevoelig zijn voor hormoonveranderingen.

Overgang

Tijdens de overgang (of menopauze) verandert je lichaam onder invloed van hormonen. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld moeite om op gewicht te blijven tijdens deze periode, of hebben veel last van overgangsklachten. Rond je middel ontstaan ook vaak vetrolletjes, die er eerst niet waren.

Er verandert veel in je lichaam tijdens de overgang door hormoonveranderingen. De volgende hormonen spelen een rol: oestrogeen, progesteron, cortisol, insuline en melatonine. Daarnaast speelt de schildklier vaak een rol. Dit kleine orgaantje in je keel reguleert de snelheid van de stofwisseling en kan door de schommelingen van oestrogeen en progesteron soms ook tijdelijk minder goed werken, waardoor je makkelijker aankomt.

Het juiste voedingsadvies helpt klachten te verminderen: minder transpiratie, vermindering van moodswings, minder brainfog, beter slapen, gewichtsafname en gezond blijven door een positieve leefstijlverandering met de focus op voeding.

Als je hormonen in balans zijn, dan voel je je een stuk lekkerder!

Wil jij weer in balans komen? Maak nu een afspraak of neem contact met me op. Ik help je graag bij het terugvinden van je evenwicht.

Doe de test!

Barnes-temperatuurtest
Een andere manier om de schildklierfunctie te bepalen

Kun je wel wat energie gebruiken?

Kun je wel wat energie gebruiken?

De lichaamstemperatuur kan uitsluitsel geven over het functioneren van de schildklier en bijnieren. De basale temperatuurmeting is ontwikkeld door dr. Barnes. Hij stelde in zijn onderzoeken vast dat de beste meting onder de arm is. De test gaat uit van een digitale thermometer.

De uitvoering van deze test:

  • Leg ’s avonds een thermometer op het nachtkastje.
  • Sta in de morgen bij het wakker worden niet op, maar neem direct de temperatuur op in de oksel (3 minuten).
  • Doe dit drie ochtenden achter elkaar.

Verschillen in temperaturen

Vrouwen die menstrueren temperaturen op de tweede, derde en vierde dag na de start van de menstruatie. Mannen, en ook vrouwen die geen menstruatie meer hebben, kunnen altijd temperaturen.
LET OP: niet temperaturen bij griep of wanneer je in de vroege morgen uit bed bent geweest (bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan).

Interpretatie meetwaarden:

Wanneer met een digitale thermometer 3 dagen een meetwaarde beneden 36,5 graden is vastgesteld, kan dit wijzen op schildklierproblemen.

Contact

Carin Bors
Hongarije 6
5673 PR  Nuenen
Je vindt de diëtistenpraktijk achter het woonhuis, gelegen aan de straat met de naam Luiperse.

Telefoon: (040) 284 03 13
E-mail: info@carinbors.nl

Aangesloten bij

NOD= Netwerk Orthomoleculaire Diëtisten
Fodmap Diëtist
NVD= Nederlandse vereniging v. Diëtisten
Natuurdiëtisten
Gok= Grip op koolhydraten diëtisten

nod z     Fodmapdietist logo zw

 vnd z   ndn z   gok z


KP nr 19900844889
Agb nr 24000048/24001107


Kwaliteitsregister voor Paramedici *
Lipz= Landelijk informatiecentrum paramedische zorg

Social Media


© Copyright Carin Bors - website: Van Dongen Design - Inloggen